Login

Géén lid van het Biotech Systems Platform?
Klik hier voor meer informatie.

 Wereldwijd staat de voedselindustrie voor ongekende uitdagingen. Bijvoorbeeld het bestrijden van overgewicht, het verbeteren van voedselkwaliteit en -veiligheid en het verrijken van voeding met functionele ingrediënten maar ook honger en ondervoeding. Door samen te werken op het gebied van onderzoek en ontwikkeling kunnen concrete producten ontstaan voor deze maatschappelijk relevante onderwerpen. Om dit te realiseren moeten verbindingen gelegd worden tussen partijen uit meerdere verschillende disciplines.

 

Functionele voeding

Genetische modificatie wordt al veel gebruikt voor de productie van enzymen. Dat zijn eiwitten met een activerende werking. De meeste enzymen spelen een rol in het productieproces en maken eigenlijk geen deel uit van het eindproduct. Hierbij kun je denken aan enzymen in bakpoeder die het brood gelijkmatiger doen rijzen of enzymen die vetten afbreken en vetzuren aanpassen, bijvoorbeeld voor de productie van dieetmargarine.


Er zijn verschillende vitaminen, smaakstoffen en additieven (stoffen die aan het voedsel toegevoegd worden) die worden geproduceerd door een genetisch gemodificeerd micro-organisme (bacterie, gist of schimmel). Vitamine B2, vitamine C, verdikkingsmiddel, xantaan, zuurteregelaar en verschillende conserveringsmiddelen en aminozuren zijn hier voorbeelden van. Functionele voeding is een weg naar een gezondere wereld zonder ondervoeding en verborgen honger (enzymen, vitaminen).


Functionele gewassen

Van een beperkte groep landbouwgewassen bestaan genetisch gemodificeerde (GM) rassen, zoals soja, maïs, koolzaad en katoen. Deze GM rassen worden al op zeer grote schaal geteeld, maar nog vrijwel niet in Europa. De meeste GM gewassen worden in de VS, Brazilië en Argentinië verbouwd. In de VS en Argentinië wordt vooral soja, maïs en katoen verbouwd, in Brazilië voornamelijk soja. In Europa is het areaal GM gewassen relatief klein, ze worden voornamelijk in Spanje (maïs) en Roemenië (soja) geteeld. GM grondstoffen, en dan vooral soja, worden al wel op grote schaal in Europa geïmporteerd. Het meeste hiervan wordt verwerkt tot veevoer.


Genetische modificatie wordt in soja, maïs, katoen en koolzaad gebruikt om de plant beter bestand te maken tegen bestrijdingsmiddelen (zodat onkruid dood gaat, maar het gewas niet) en om vraat door schadelijke insecten tegen te gaan. Wanneer echter GM soja of maïs wordt verwerkt, moet de producent dit vermelden op het etiket. Veel Europese producenten vrezen echter dat deze vermelding consumenten zal afschrikken. Zij vermijden de verplichte etikettering door vooral grondstoffen te gebruiken die vrij zijn van genetisch gemodificeerde organismen. Wel wordt er in Europa veel veevoer geïmporteerd waarin GM gewassen zijn verwerkt. Veel runderen krijgen voer van GM soja te eten. Melk en vlees van deze dieren mag in ons eten worden verwerkt, zonder dat het etiket dit meldt. Biologische producten vormen hierop een uitzondering; deze sector heeft bepaald dat het vee geen GM voer mag krijgen.